Semintele de in
Informatii generale despre semintele de in
Cum le poti introduce in dieta
Semintele de in sunt crocante si au un usor gust de nuca, insa putin condimentat. Sunt adesea macinate
inainte sa fie incluse in retetele diferitelor preparate (orez, supe crema, sucuri de fructe si legume), dar
pot la fel de bine sa fie consumate intregi, daca le adaugam in iaurt, in laptele cu cereale, deasupra unei
salate sau in aluatul de paine sau briose.
Important! Cum se consuma semintele de in
- Macinate, semintele de in sunt mai bine digerate si isi fac mai rapid efectul. Este recomandat sa le cumperi intregi si sa le macini acasa (cu o rasnita de cafea), chiar inainte de consum, pentru ca isi pot pierde repede proprietatile odata transformate in pulbere.
- Daca preferi sa le consumi intregi, este important ca semintele sa fie mai intai tinute intr-un pahar cu apa, timp de cateva ore, in asa fel incat sa poata fi mai usor digerate. In caz contrar, organismul le elimina intregi, fara sa fi absorbit toate substantele nutritive.
Ce contin semintele de in? Informatii nutritionale pentru 20g
- Calorii - 90
- Total grasimi - 8 g
- Grasimi saturate - 0,5 g
- Carbohidrati - 7 g
- Fibre alimentare - 6 g
- Proteine - 4 g
- Sodiu - 5 mg
- Calciu - 80 mg
- Fier - 0,5 mg
Ce beneficii au semintele de in
- datorita continutului de fibre, semintele de in imbunatatesc digestia;
- un studiu realizat in cadrul Universitatii Aga Khan, din Pakistan, arata ca semintele de in sunt eficiente
- impotriva constipatiei, datorita continutului de mucilagii;
- produc satietate si regleaza astfel greutatea corporala, dupa cum demonstreaza un studiu realizat de
- cercetatori din cadrul Departamentului de Nutritie de la Universitatea din Copenhaga;
- reduc nivelul colesterolului “rau”, potrivit aceluiasi studiu;
- previn dezvoltarea celulelor canceroase, datorita ligninei din compozitie, dupa cum se arata intr-un
- articol publicat in revista medicala Baillière's Clinical Endocrinology and Metabolism.
Originea semintelor de chia. De la mayasi si azteci la vremurile moderne
Chia, in denumirea stiintifica Salvia hispanica, provine din Mexic si Guatemala si este o planta inrudita cu
menta romaneasca. Din ea se utilizeaza in mod special semintele, care au valori nutritionale deosebite.
In limba mayasa, termenul „chia” se traduce prin „putere”, iar semintele plantei au fost incluse in
alimentatia aztecilor si mayasilor inca din vremuri stravechi. Pe cat de veche este insa utilizarea semintelor
de chia in America Centrala si de Sud, pe atat de noua este includerea lor in bucataria moderna.
Semintele de chia pot fi albe sau negre, in cazul in care sunt maronii nu sunt inca ajunse la maturitate, sunt
crude.
De unde poti cumpara semintele de chia
Desi popularitatea lor a crescut enorm in ultimii ani, semintele de chia sunt inca alimente de nisa care nu
se gasesc chiar in orice bucatarie. Daca iti doresti sa cumperi astfel de seminte, cu siguranta le vei gasi in
plafaruri, magazine specializate in comercializarea alimentelor din sfera raw vegan, dar si in unele
hipermarketuri si supermarketuri.
Nu trebuie sa uitam, insa, ca indiferent de unde le-am cumpara, este indicat sa citim eticheta, pentru a afla
daca ele provin din surse bio sau surse conventionale.
Proprietatile semintelor de chia
Semintele de chia si-au castigat un renume de aliment sanatos, recomandat tuturor celor care sunt interesati
de un stil de viata echilibrat si sanatos, dar si de cei care au o alimentatie vegetariana, vegana sau
raw vegana.
Desi dau consistenta alimentelor, semintele de chia au un continut relativ scazut de calorii - 488 de calorii
la 100 de grame de seminte.
Valori nutritionale
Un tabel al valorilor nutritonale ale semintelor de chia arata ca ele au un continut important de fibre, proteine,
dar si de vitamine. In 100 de grame de seminte de chia regasim:
- Grasimi: 31 de grame (semintele de chia contin o cantitate importanta de acizi grasi Omega 3)
- Carbohidrati. 42 de grame (dintre care fibre 34 de grame)
- Proteine: 17 grame
- Minerale: Sodiu (16 mg), Potasiu (407 mg), Calciu (631 mg), Magneziu (335 mg), Fier (7,7 mg),
- Fosfor (948 mg)
- Vitamine: Vitamina A, Vitamina C, Vitamina B
- Aminoacizi: triptofan, treonina, leucina, lisina, arginina, alanina.
Beneficiile semintelor de chia
In ultimii ani, semintele de chia au stat sub lupa nutritionistilor si au fost recomandate la scara larga ca un adevarat super-aliment. Totusi, merita mentionat faptul ca studiile efectuate asupra acestor seminte sunt inca putine si rezultatele nu au fost concludente. In acelasi timp, insa, analiza valorilor nutritionale poate fi suficienta pentru a contura cateva beneficii pentru sanatate.
La o scurta trecere in revista, trebuie sa retinem ca semintele de chia:
- Imbunatatesc digestia - actiune datorata continutului ridicat de fibre
- Ajuta la controlul greutatii - deoarece sunt satioase si alunga poftele
- Intaresc sistemul osos - datorita continutului ridicat de minerale
- Ajuta la concentrare si imbunatesc memoria - datorita continutului de acizi grasi Omega 3.
- Acesti acizi grasi esentiali sunt importanti pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos, in general.
- Scad nivelul colesterolului din sange - contribuind in acest fel la sanatatea arterelor si a inimii
- Sunt potrivite pentru persoanele intolerante sau alergice la gluten - deoarece nu contin aceasta
- substanta
Cum se consuma semintele de chia
Semintele de chia pot fi consumate crude, dar si preparate termic, sub mai multe forme:
- Hidratate in apa sau lapte si consumate ca atare in salate
- Macinate si consumate in smoothie-uri
- Sub forma de pudra si adaugate in diverse preparate
- Sub forma de faina si utilizate la gatitul deserturilor
Care este doza zilnica recomandata de seminte de chia
Sanatoase si satioase, semintele de chia par a putea fi consumate fara niciun fel de restrictie. Totusi, avand
in vedere valorile lor nutritionale si celelalte nevoi ale organismului nostru, precum si celelalte surse din care
putem procura zilnic anumiti nutrienti, este suficient sa consumam doua linguri de seminte de chia pe zi.
Ce contraindicatii au semintele de chia
Cand vorbim despre contraindicatii, cel mai important aspect de care trebuie sa tinem cont este cantitatea. In doza prea mare, chiar si cele mai sanatoase substante pot deveni nocive. Semintele de chia au putine contraindicatii, 1-2 linguri pot fi consumate zilnic fara probleme, insa este de preferat sa ocoleasca aceste seminte:
- Persoanele care sufera de hipotensiune (tensiune arteriala mica)
- Femeile gravide sau care alapteaza
- Cei care au probleme de digestie si deja consuma multe fibre intr-o zi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu